Zeci de mii de soldați ruși aruncați în luptă chiar acum pentru marele premiu dorit de Moscova: „Este centrul de greutate al apărării ucrainene” - HARTĂ

de Adrian Cochino     HotNews.ro
Miercuri, 1 mai 2024, 12:30 Actualitate | Război în Ucraina


Soldați ucraineni în Ceasiv Iar
Foto: Aziz Karimov / Zuma Press / Profimedia
Rusia își intensifică în aceste momente eforturile de a cuceri Ceasiv Iar, un bastion strategic aflat în estul Ucrainei pe care forțele ucrainene epuizate și subechipate se luptă să îl apere, în așteptarea ajutorului militar american, arată analizele Financial Times, Reuters și Institutului pentru Studiul Războiului.

Până la 25.000 de soldați ruși au fost desfășurați în apropierea orașului în ultimele săptămâni, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene din est.

Forțele Moscovei presează însă și în alte puncte fierbinți de-a lungul liniei frontului, încercând să captureze cât mai mult teritoriu posibil înainte de sosirea ajutorului occidental.

Ceasiv Iar este considerat un premiu important pentru Moscova, comandanții ucraineni de rang înalt susținând că statul major rus a ordonat forțelor sale să îl cucerească până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Importanța micului oraș este în primul rând strategică, spun analiștii și militarii ucraineni. O retragere ucraineană din Ceasiv Iar ar putea pune în pericol întreaga apărare a regiunilor Donețk și Luhansk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas.
Așezat în vârful unui deal, orașul oferă Ucrainei una dintre ultimele bariere naturale care protejează linii de aprovizionare importante și, la 30 de kilometri spre nord, capitala regională Kramatorsk.

„Ceasiv Iar este un centru de greutate pentru linia defensivă din regiune”, a declarat pentru Financial Times Viktor Kevliuk, analist militar la Centrul pentru Strategii de Apărare, un think-tank de securitate cu sediul la Kiev.
Și forțele aeriene rusești atacă Ceasiv Iar, lansând peste 30 de bombe puternice în fiecare zi, potrivit unui purtător de cuvânt al Brigăzii 26 de artilerie desfășurată în oraș.

Aceste bombe din epoca sovietică, modernizate cu mici aripi și sisteme de navigație, permit Rusiei să țintească mai bine pozițiile ucrainene. În urma impactului, o bombă glisantă poate lăsa cratere de până la 20 de metri lățime și 6 metri adâncime.

h2: O barieră naturală importantă

Ambele tabere se luptă acum pentru controlul satelor Bohdanivka și Ivanivske, aflate la vale, pe flancurile orașului, trupele rusești nereușind până acum să intre în orașul propriu-zis.

Apărarea Ceasiv Iar depinde în mare parte de un canal cu o lățime de 30 de metri care trece de-a lungul marginii estice a orașului. Structura din epoca sovietică, care a fost folosită pentru a devia apa din râul Doneț, pentru a aproviziona industriile metalurgice din regiune, este un obstacol pentru vehiculele blindate.



Marți, trupele rusești se apropiau de canal.

Un pod care trece peste canal face legătura între partea principală a orașului și micul cartier rezidențial Kanal, în care soldații ruși au intrat pentru scurt timp la începutul acestei luni și care de atunci a fost devastat de focuri de artilerie și lovituri aeriene.

Două porțiuni care totalizează aproximativ 1,5 km, unde canalul este acoperit, oferă „locuri convenabile pentru atacuri”, a declarat Kevliuk de la Centrul pentru Strategii de Apărare.

El a adăugat că forțele inamice au „atacat foarte dur aici în ultimele două săptămâni, până acum fără succes”.
Un comandant de pluton de recunoaștere ucrainean care operează în zona Ceasiv Iar a explicat pe 30 aprilie că forțele rusești de operațiuni speciale au început să opereze mai frecvent pe timpul nopții și că acestea continuă eforturile de a ocoli orașul pe flancuri prin Bodanivka, dinspre nord-est, și Ivanivske, dinspre est, și că desfășoară întăriri pentru a ajunge la canalul Siverskîi-Donețk Donbas.

Acesta a spus că armata rusă desfășoară mai întâi unități formate din condamnați Storm-Z și Storm-V pentru a efectua primul val de asalturi asupra orașului, urmate de asalturi mecanizate sau aeropurtate pentru a consolida noile poziții.

h2: O întreagă linie de apărare ar putea fi încercuită

Cucerirea sau ocolirea orașului Ceasiv Iar ar permite artileriei, dronelor și bombelor Rusiei să amenințe orașul Kosteantînivka. Moscova ar putea, de asemenea, să întrerupă sau să taie în întregime liniile de aprovizionare care trec prin oraș, pe care Ucraina le-a folosit pentru a susține eforturile de apărare în părțile de nord și de sud ale regiunii Donbas.

Militarilor ruși le-a luat aproape un an să avanseze șase kilometri de la orașul devastat Bahmut până la marginea Ceasiv Iar.

Dar progresele recente au fost mult mai rapide, unitățile rusești aflate mai la sud avansând șapte kilometri în adâncime în mai puțin de două săptămâni pentru a captura satul Oheretine.

„Teritoriul pe care rușii au reușit să îl acopere în ultimele luni era un teren defensiv bun pentru Ucraina”, a declarat pentru Financial Times Rob Lee, analist militar și membru al programului Eurasia al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.

„Acum, Rusia ar putea avansa mai repede. În plus, cucerirea Ceasiv Iar ar face ca alte zone să fie mult mai greu de apărat”, a spus el.

Progresele recente ale Rusiei la sud de Ceasiv Iar nu au făcut decât să sporească semnificația orașului, crescând riscul unei încercuiri.

Dacă forțele rusești care avansează în apropiere de Oheretine ar putea obține câștiguri de-a lungul drumului care duce la Kosteantînivka, „întreaga linie de apărare” din zonă, pe care rușii nu au reușit să o depășească de la începutul invaziei la scară largă, ar putea fi încercuită, a declarat Mikola Melnik, un ofițer ucrainean și fost comandant de brigadă.

„Sunt sigur că liderii politici și militari ucraineni sunt conștienți de această problemă și lucrează pentru a o rezolva”, a declarat el.

h2: Soldații ucraineni așteaptă mai multe arme

Forțele ucrainene care apără Ceasiv Iar spun între timp că încă așteaptă muniție proaspătă după ce Statele Unite au aprobat un pachet major de ajutor militar.

Oleh Shyriaiev, comandantul Batalionului 225 de asalt separat al Ucrainei, care luptă în apropiere de Ceasiv Iar, a declarat că mai multe proiectile de artilerie ar ajuta unitatea sa să își mențină pozițiile.

„Sper să primim în curând obuze de artilerie”, a declarat el pentru Reuters, vorbind într-un post de comandă din apropierea orașului. El a adăugat că munițiile furnizate de aliați au făcut o diferență semnificativă pe câmpul de luptă în trecut.

„Am fost martor la evenimentele de acum un an, când Wagner avansa”, a spus el, referindu-se la o puternică forță de mercenari ruși care a fost între timp desființată. „Am primit muniții cu dispersie care au schimbat semnificativ situația și am reușit să contraatacăm cu succes”, a explicat militarul.

Mai multe trupe antrenate și arme cu rază lungă de acțiune ar ajuta, de asemenea, Ucraina să își apere mai eficient teritoriul, a declarat Shyriaiev.

„Dacă vom primi arme cu rază lungă de acțiune, liderii noștri vor tăia accesul (forțelor rusești) la logistică și aprovizionare”, a spus el.

h2: Un oraș devastat

Între timp, orașul propriu-zis a fost redus aproape în totalitate la ruine. Aproximativ 700 de persoane dintr-o populație de 12.000 de locuitori de dinainte de război mai trăiesc aici, potrivit autorităților locale.

Lipsit de gaz, electricitate sau apă timp de aproape un an, Ceasiv Iar a fost transformat în mare parte într-un bastion militar, accesibil doar pe drumuri accidentate.

În timp ce cartierul Kanal, devastat, a fost golit de civili, peste 30 de persoane locuiesc încă în case mici în cartierele cele mai puternic bombardate de la marginea estică a orașului, potrivit administrației locale militaro-civile.

Atât analiștii, cât și forțele ucrainene se așteaptă ca Rusia să își intensifice atacurile în zilele următoare, în încercarea de a-și valorifica avantajul înainte ca armele din prima tranșă a pachetului de ajutor american să poată ajunge pe linia frontului.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























22804 vizualizari

  • +33 (55 voturi)    
    - (Miercuri, 1 mai 2024, 15:34)

    Unkas (basarabean) [utilizator]

    Când.., oare când o să vină vremuri și occidentul o să fie cu câțiva pași înainte, dar nu cu întârzieri de jumătate de an?! Care este situația cu acea coaliție de cumpărare a obuzelor formată de Cehia? Ucraina a ales să fie liberă! A decis să lupte și să învingă inamicul care o depășește numeric. Acum așteaptă în șanțuri....! Câtă trădare...
    • +10 (46 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 15:47)

      spărgând_știrile [utilizator] i-a raspuns lui Unkas (basarabean)

      Nu occidentul e de vină, ci doar vreo jumătate din republicani, sclavii lui Trump, deci ai Rusiei.
      • +28 (46 voturi)    
        - (Miercuri, 1 mai 2024, 16:11)

        cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui spărgând_știrile

        Taci. Europa a promis 1mil de obuze... a livrat canci! A venit presedintele Cehiei si a cautat in lumea larga paa a gasit 800mii de obuze dar apoi Macron s-a opus ca vezi dom'le nu e corect sa cumparam din afara Europei...caca-maca. Lasa-ma cu balivernele astea ca USA nu a facut nu stiu ce..pana una alta vorbi de Europa! Cat mai avem de gand sa dam vina pe USA pentru neputinta si nepasarea noastra?!?
        • +12 (32 voturi)    
          - (Miercuri, 1 mai 2024, 16:36)

          spărgând_știrile [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

          N-am zis că SUA n-a făcut, am zis că republicanii americani ai Rusiei n-au făcut.
      • +22 (38 voturi)    
        - (Miercuri, 1 mai 2024, 16:30)

        Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui spărgând_știrile

        Dar ai ditamai Europa vecina cu Ucraina....lasa-i pe Republicani, tu ai o problema in Casa Ta!
        • -1 (13 voturi)    
          - (Miercuri, 1 mai 2024, 18:56)

          spărgând_știrile [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

          Te deranjează când vorbesc de trădătorii din partidul republican. Se vede al cui ești.
    • -4 (16 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 16:31)

      Pagina24 [utilizator] i-a raspuns lui Unkas (basarabean)

      Cand? Mai curand daca. Oportunitatile trec si apoi pa.
  • -2 (30 voturi)    
    - (Miercuri, 1 mai 2024, 15:59)

    NOTORIOUS [utilizator]

    Inca mai sper ca este doar o tactica si ii asteapta pe rusii sa le pice in oala
    • +13 (25 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 17:14)

      Tanchistul [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

      Cu ce sa le întindă o cursă ? Rușii de asta presează acum, ca e posibil ca peste o săptămână, două, sa nu mai poată face asta .
  • -21 (53 voturi)    
    - (Miercuri, 1 mai 2024, 17:15)

    tudurache [utilizator]

    Nu este nicio tactica.Rusia nu poate fi înfrântă pe câmpul de lupt. Este aberant ca occidentul accepta sa livreze bani si arme în loc sa negocieze pacea. Nu au nicio mila de bietii ucrainieni și rusi care mor în acest război.
    • +10 (22 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 17:53)

      Tanchistul [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Ăsta este un mit, în WW2 au fost ajutați masiv, iar în Afganistan ce-au făcut ? Rusia poate fi învinsă .
    • 0 (8 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 18:01)

      Pagina24 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Pai atunci sa nu mai moara rusii ca sa-i omoare pe ucraineni. Sa-i lase in pace.
    • +14 (24 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 18:15)

      Unkas (basarabean) [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Pentru a vă toca din personal și distruge echipament au fost folosite diverse tactici, când îmi amintesc de ele zâmbesc. Eu personal nu am nici o milă de beții ruși care mor în acest război, dar am mare respect de băieții ucraineni care-și apără Țara. După doi ani.., însăși faptul că Ucraina stă pe picioare este pentru voi o înfrângere.
    • +8 (18 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 19:04)

      MaresiTare [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Pai sa se retragă orcii din tara pe care au invadat-o. Ei nu au mila de ucrainienii și puii de orc care mor pentru ambițiile unui pitic crăcănat și a găștii lui de personaje cu dunga rosie pw buletin?
    • +8 (18 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 19:16)

      fifisor clan [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      de ce ar avea occidentul mila de rusi, daca statul rus nu are?
    • +4 (16 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 19:53)

      gr2 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Ba veți fi învinși!
      • -6 (6 voturi)    
        - (Joi, 2 mai 2024, 8:32)

        Ivan Turgheniev [utilizator] i-a raspuns lui gr2

        In visele tale vor fi invisi rușii. Pe campul de lupta acestia cam sterg pe jos cu ucrainenii.
    • +6 (16 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 20:06)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Tu inca nu ai inteles ca Rusia NU negociaza ci DIKTEAZA .
      Negocierea presupune un compromis.
      Ti se pare ca Rusia e dispusa sa faca un compromis?
      • -5 (7 voturi)    
        - (Joi, 2 mai 2024, 8:34)

        Ivan Turgheniev [utilizator] i-a raspuns lui kripton

        Este adevărat ce zici, dar tu daca ai fi Putin, ai mai negocia ceva cu regimul din Kiev? De ce ai face-o cand știi cum au "respectat" ucrainenii acordurile de la Minsk? Eu sunt neutru fata de aceasta operațiune militară specială, dar nu cred ca Rusia va mai negocia vreodată ceva cu ucraina sau cu occidentalii.
    • +6 (16 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 20:08)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

      Dar tu ai mila pt ucrainienii care vor muri in VIITORUL razboi (se pare ca habar nu ai ca ASTA urmeaza daca "se negociaza") dar de data asta incorporati in armata imperiului rus ?
  • -13 (39 voturi)    
    - (Miercuri, 1 mai 2024, 18:30)

    Geo Georgescu [utilizator]

    Catastrofa demografica in Ucraina! Nu se prea mai nasc copii!Nu va avea suficienta mana de lucru pentru reconstructie dupa incheierea razboiului!Mai are doar 24-25 mil locuitori,sute de mii de barbati morti, invalizi,inapti de munca,milioane de refugiati care nu vor mai reveni!
    • +6 (14 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 18:58)

      spărgând_știrile [utilizator] i-a raspuns lui Geo Georgescu

      Russia is on the brink of a major demographic disaster due to a dreadfully low birth rate.

      https://www.express.co.uk/news/world/1892019/russia-vladimir-putin-birth-rate-crisis?int_source=web-push∫_medium=push-notification∫_campaign=daily_express
    • +9 (17 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 19:18)

      fifisor clan [utilizator] i-a raspuns lui Geo Georgescu

      in rusia, 40% din genetica este deja asiatica.
    • +11 (23 voturi)    
      - (Miercuri, 1 mai 2024, 19:54)

      gr2 [utilizator] i-a raspuns lui Geo Georgescu

      Cum le știi tu pe toate, ca un rus.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by